De aansturing van het openbaar vervoerbedrijf (15 februari 2019)

Tijdens deze bijeenkomst stonden de governance van het openbaar vervoer, in het bijzonder het spoor, centraal. Daarbij werd speciaal gekeken naar de relatie tussen overheden en de bedrijven die openbaar vervoerdiensten uitvoeren.

Verschillende overheden hebben verschillende redenen om zich te bemoeien met de voorziening van openbaar vervoerdiensten. Die redenen kwamen eerst aan de orde; welke publieke waarden streven overheden na in hun interventies in het openbaar vervoer. Naast een tour d’horizon door de tijd en door Europa keken we ook naar de relatie tussen achterliggende waarden en de aansturing. Dit seminar gaf daarnaast een overzicht van de belangrijkste governance modellen. Hoe hebben verschillende overheden hun relatie met de uitvoerders van vervoersdiensten ingericht en wat blijken hun voor en nadelen. Twee voor Nederland belangrijke aspecten, aanbestedingen van vervoersdiensten en de organisatorische scheiding van infrastructuur en vervoersdiensten, komen in latere seminars uitgebreider aan de orde. Tenslotte bekenen we de voor- en nadelen van het Nederlandse model en welke verbeteringen mogelijk zouden zijn.

Lees hier het volledige verslag en bekijk hier de presentatie van spreker Wijnand Veeneman (Technische Universiteit Delft).
Discussianten: Richard van Zwol (Raad van State) en Geertje Hegeman (Royal HaskoningDHV)